Kuva Tanja VKellon näyttäessä 4:15 matkani ensimmäisille Sairaanhoitajapäivilleni oli alkanut. Junassa istuessani huomasin katselevani kanssamatkustajia miettien, että onkohan heilläkin sama määränpää? Vaunussa kuuluneesta puheensorinasta erotin toisinaan sanat sairaanhoitajaopiskelija ja Sairaanhoitajapäivät. En siis ollut yksin matkalla, hyvä niin.

Tiesin, että päivillä tullaan kohtaamaan monen eri alan toimijoita sekä myös sairaanhoitajia että opiskelijoita, eli verkostoitumaan siis! Parhaimpiin hetkiin lukeutui kohtaaminen pitkän uran tehneen hoitajan kanssa. Voi sitä tiedon ja kokemuksen määrää. Toivoisin joskus omaavani edes murto-osan moisesta osaamisesta J. Matkalla ollaan vielä… Ajatusten ja kokemusten vaihtaminen rikastuttaa opiskelijan elämää ja antaa näkemystä siitä, mihin ollaan matkalla. Jokainen meistä tekee polustaan oman näköisensä. Matkan varrella mukaan tarttuu erilaisia kokemuksia hoitotyöstä, niin hyviä kuin huonoja. Valitsemalla niistä parhaat ja itselleen sopivat mallit, saavutetaan jotain hienoa eli ammattitaito, jolla työtä tehdään. Tätä ammattitaitoa oli edustettuna messuilla runsaasti.

Päivien ohjelmisto oli runsas, luentoja oli tarjolla teknologian kehityksestä ja toiminnan parantamisesta aina palvelujärjestelmien muutoksiin ja uusimpiin hoitosuosituksiin. Vaikka alalla puhaltelevat muutosten tuulet, uskotaan tulevaisuuteen. Uskon, että jokainen kävijä on löytänyt itselleen mieluisan aiheen kuunneltavaksi. Luennot surusta ja kuoleman kohtaamisesta, sekä ”Otan osaa, jos osaan” oli ajatuksia herättäviä. Surevan omaisen kohtaaminen ja hänen tukeminen on hoitajille osa hoitotyön arkea. Valmiita työkaluja kohtaamisiin ei ole, koska jokainen kohtaaminen on kuitenkin niin erilainen ja uniikki. Läsnäolo ja kuunteleminen voi olla joskus omaiselle se, mitä hän tarvitsee hoitajalta.

Toivottavasti nautit ja sait itsellesi kotiin viemisiä päiviltä. Minä ainakin sain, mukaani lähti nippu kirjoja ja kassillinen esitteitä J! Kiitos kaikille esittelijöille ja kävijöille, ilman teitä päivät eivät olisi onnistuneet. Toivottavasti näemme ensi vuonna uudestaan!

Tanja Vattulainen, Karelia-ammattikorkeakoulu, Pohjois-Karjalan sairaanhoitajat ry

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.