foorumi Tiina 2015Varmasti kaikki ovat kuulleet sanonnan ’’eihän sinne ole kuin poronkusema’’. Pohjoisesta lähtöisin oleva sanonta tarkoittaa välimatkaa kuinka pitkään ajoporolla voi ajaa taukojen välillä, matkan pituus on maksimissaan 7,5 km.  Tämä sanonta on saanut nykyään uuden merkityksen, mutta se on yleisesti lyhyt mittayksikkö. No mikä on lyhyt matka pohjoisessa? Maakuntien asukkaille pitkämatka ei ole esimerkiksi 100 km lähimpään isoon markettiin, mutta entäpä jos helsinkiläinen lähtisi Lahteen suorittamaan viikoittaiset ruokaostokset? Kuulostaa hullunkuriselta.

Mitä tämä tarkoittaa opiskelijalle? Tarvitseeko minun mennä luennoille 100 km päähän? Paljonko kilometrejä kertyy harjoitteluun? Löydänkö harjoittelupaikkaa lähiseudulta?  Yksi Lapin ammattikorkeakoulun strategisista painopisteistä on etäisyyksien hallinta. Koulullamme on mahdollisuus suorittaa esimerkiksi harjoittelua Onni-autossa, joka tuo palvelun lähemmäksi asiakkaita, joiden sairaalamatka voi venyä jopa 80 km pituiseksi. Haasteita opiskelijalle luo esimerkiksi välimatkat mahdollisiin harjoittelupaikkoihin ja julkisen liikenteen puutteellisuus. Kaikki tiedostavat tämän asian ja vaikka harjoitteluun bussimatka kestäisi 40 minuuttia ja tämän jälkeen pysäkiltä useamman kilometrin kävelymatka, ei tätä nähdä esteenä. Opiskelijoiden onneksi myös etäyhteydet ovat kehittyneet huomattavasti ja pilvipalveluiden välityksellä työskentely sujuu välimatkoista huolimatta. Tapaamiseen ei tarvitse välttämättä matkustaa seuraavaan kaupunkiin, jonne matkaa kertyy kymmeniä jopa satoja kilometrejä.

Hoitoalaa miettien välimatkat ovat erityisen haasteelliset. Saako hoitoa tarvittavan nopeasti, on kysymys lähes jokaisen huulilla. Pohjois-Suomen erikoissairaanhoito en keskitetty Oulun yliopistolliseen sairaalaan, jonka palvelut kattavat pinta-alallisesti 51,1 % koko Suomen pinta-alasta.  Utsjoelta Ouluun sairaalaan kertyy matkaa yli 650 kilometriä. Opiskelijan näkökulmasta on tärkeää myös opetella tunnistamaan varoittavia merkkejä sekä ennaltaehkäisemään tilanteiden eskaloitumista omalla työskentelytavalla.

Toisaalta omasta puolesta voin sanoa, että en vaihtaisi pitkien välimatkojen Pohjois-Suomea asumispaikkana etelän ruuhkakeskuksiin mistään hinnasta. Väljyys asumisessa ja olemissa on monelle positiivinen asia. Tampereelta Rovaniemelle muuttanut ystäväni vannoi ettei ikinä muuta takaisin ’’muurahaispesään’’. Kliseinen sanonta ’’välimatka voi tehdä hyvää’’ soveltuu siis moneen elämän osa-alueeseen.

Tiina Molkoselkä, Lapin AMK, Lapin sairaanhoitajat ry.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.