?????????????????????????????????Sairaanhoitajaopiskelijoiden Facebook-sivuilla  keskusteltiin työnteon ja opiskelun yhdistämisestä, keskustelussa pohdittiin lähinnä monimuoto-opiskelun ja työnteon yhdistämistä.  Moni opiskelua suunnitteleva varmaan miettii tätä samaa asiaa. Miten taloudellisesti pärjää jos aloittaa opiskelun? Varsinkin jos on jo ollut työelämässä ja asuu ns. omillaan, ei vanhempien kanssa. On ehkä jo perheellinen?  Työnteko on ehkä ainut mahdollisuus talouden hoitamiseen. Miten hoitaa käytännön harjoittelujaksot?

Itse olen opiskeluni loppusuoralla ja koko opiskeluaikani eli kolme vuotta olen samanaikaisesti käynyt töissä ja opiskellut monimuoto-opiskeluna sairaanhoitajaksi. Töitä olen tehnyt ihan sadalla prosentilla, en osa-aikaisesti.  Opiskelua on ollut maanantait ja tiistait, loppuviikon olen ollut töissä ja tehnyt koulutehtäviä. Toki olen siinä onnellisessa asemassa, että minulla on jo täydet lomat eli 38 päivää vuodessa ja vakituinen työpaikka ja ihanan ymmärtäväinen esimies!  Käytännössä ajankäyttöni on mennyt niin, että olen käyttänyt osan lomapäivistäni koulupäivinä ja osan pitänyt lomana kesällä. Lomapäivien loputtua on ollut pakko jaksaa montakin viikkoa ilman vapaapäiviä. Työharjoitteluviikot olen ollut opintovapaalla, pari kuukautta kerrallaan.  Joissakin kouluissa on myös mahdollista tehdä osa työharjoitteluista niin, että kasaa niitä opiskelun loppupuolelle ja yrittää tehdä niitä palkallisena, jos harjoittelupaikat siihen suostuvat. Tämä helpottaa taloudellista tilannetta huomattavasti.

Ensimmäisenä keväänä tuli usein mieleen ajatus, etten ikinä selviä tästä urakasta ja että olen hullu kun lähdin tähän, mutta näin jälkeenpäin ajatellen opiskelu ja samanaikainen työnteko ei tunnu hurjalta. Itse asiassa sain opiskelusta ” virtaa” työntekoon, opiskelu auttoi jaksamaan raskaatkin ajat. Ja kouluun jaksoi mennä sen voimalla, että oma ryhmäni oli kannustava ja mahtava!

Minulla on siis kokemusta vain monimuoto-opiskelusta ja siihen työnteon yhdistämisestä mutta yhden neuvon haluan antaa niille, jotka suunnittelevat opiskelun ja työnteon yhdistämistä. Neuvoni on: ajankäytön suunnittelu ja kalenterin käyttö. Päivän jokainen hetki on suunniteltava etukäteen lähes minuutilleen ja annetut tehtävät on tehtävä ajallaan. Nämä tulin huomaamaan jo ensimmäisellä lukukaudella! Myös vapaa-aikaa on oltava ja lepohetkiä. Ystävien ja perheen kanssa on vietettävä aikaa, muuten ei jaksa.  Sisua tämä vaatii, eikä missään tapauksessa ole helpoin tapa hoitaa opiskelut, mutta opiskelu on mahdollista myös työnteon yhteydessä.

Katri Wasenius, Laurea ammattikorkeakoulu, Hyvinkää, Uudenmaan sairaanhoitajat ry

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.