foorumi Tiina 2015Ensimmäisessä harjoittelussani vuodeosastolla kuulin melkein heti sanat ”en tiedä onko nykyiset opiskelijat tyhmempiä kuin aikaisemmin, tuntuu etteivät he osaa mitään”. Opiskelijan korvaan sanat olivat kuin liitutaulua raapisi. Keskusteluun osallistui useampi kyseisen osaston työntekijä ja onneksi löytyi myös ihmisiä, jotka ymmärsivät, että resurssien vähentymisen vuoksi myös lähiopetuksesta on leikattu. Lopputulema kuitenkin oli se, että ketään ei enää pidetty tyhmänä vaan olimme yhtä mieltä siitä, että hoitoalan opinnoissa esimerkiksi kädentaitojen konkreettinen opettaminen jää liian vähälle.

Meillä Suomessa tarjotaan erittäin laadukasta opetusta ja voinen lainata sanontaa ”on lottovoitto syntyä Suomeen”. Koulujen tarjoama opetus on laadukasta ja laadusta halutaan pitää myös kynsin ja hampain kiinni. Valitettavasti liian monesti kuulee myös sitä, että esimerkiksi luennot korvataan itsenäisellä/ryhmätehtävällä siksi, että opettajien aikataulut ovat liian tiukat. Monet opettajat kuittaavat itsenäisen työskentelyn lauseella ”Opettaja ei ole se kannu, joka kaataa tiedon opiskelijan päähän.” Mutta kuinka tehokasta on laittaa opiskelija tekemään tehtäviä ilman tarvittavaa teoriapohjaa? Kokemuksesta voin sanoa, että tehtävät eivät ole aina niin yksiselitteisiä tehdä ilman pohjatietoja, joita luennoilla opitaan. Muistan kuinka viime syksynä kulutin tunteja ja tunteja tehden anatomian tehtäviä ja mietin mikä kaikki on edes oleellista. Silloin olisin halunnut kysyä opettajalta. Harmikseni Moodle-oppimisympäristö ei anna vaihtoehtoa ”kysy opettajalta”.

Palatakseni siihen lauseeseen, ettei opettajan kuulu kaataa tietoa opiskelijan päähän. Tämä on ihan totta. Vaikka lähiopetuksesta leikataan paljon, ehkä harmittavan paljon, voi se myös tuoda mahdollisuuksia. Opiskelijaelämä on tunnetusti mukavaa ja vapaata. Voisin siis väittää, että osalle ihmisistä liukuvat opiskeluajat sopivat paremmin kuin se klo 8-16 luennoilla istuminen. Opiskelijalle arjen luksusta voi olla se että maanantai-aamuna saakin jäädä kotiin pyjamat päällä ja kuunnella luentoja netistä. Oppiminenhan on itsestä kiinni ja kuinka paljon siihen jaksaa panostaa. Itsenäinen opiskelu mahdollistaa omat oivallukset, jolloin asiat jäävät paremmin mieleen. Pitää kuitenkin muistaa että koulun tarjoama opetus on vasta pohja tulevaa ammattia varten. Sairaanhoitajan ammatti on kuitenkin sellainen, että kaikkea et voi oppia pelkästään koulun penkkiä kuluttamalla, vaan ammatin oppii pikkuhiljaa tekemällä ja kokemalla.

Tiina Molkoselkä, Lapin ammattikorkekoulu (Kemi), Lapin sairaanhoitajat ry

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.